Intel prezintă un procesor Lunar Lake înainte de Computex: Cel mai eficient cip x86 din punct de vedere energetic de până acum

Următoarele săptămâni în industria PC-urilor vor fi rapide și frenetice. De astăzi și până la jumătatea lunii iunie au loc mai multe conferințe și târguri, inclusiv Microsoft Build și regele târgurilor de PC-uri: Computex Taiwan. Cu toți cei trei furnizori de procesoare pentru PC care vor fi prezenți, se vor întâmpla multe lucruri și se vor face multe anunțuri de produse. Dar chiar înainte de începerea acestor târguri, Intel încearcă să facă prima mișcare în această după-amiază cu o avanpremieră a procesorului său mobil de ultimă generație, Lunar Lake.

În timp ce Intel nu a spus prea multe despre ce să ne așteptăm de la prezentarea de la Computex 2024 până acum, este clar că procesoarele Intel de generație următoare – Lunar Lake pentru dispozitive mobile și Arrow Lake pentru dispozitive mobile/ desktop – vor fi două dintre principalele vedete ale spectacolului. Până în acest moment, Intel a prezentat și/sau demonstrat anterior ambele cipuri (Lunar mai mult decât Arrow), iar în această după-amiază compania publică ceva mai multe informații despre Lunar Lake chiar înainte de începerea Computex.

Oficial, dezvăluirea de astăzi este o avanpremieră a următorului eveniment Tech Tour al Intel, care va avea loc la sfârșitul lunii mai. Neoficial, aceasta este exact aceeași dată și oră ca și embargoul asupraAnunțurile Qualcomm Snapdragon X pentru laptopuri, care urmează să ajungă pe rafturile magazinelor luna viitoare. Laptopurile Lunar Lake, în schimb, nu vor ajunge pe rafturile magazinelor până în trimestrul al patrulea al acestui an. Așadar, deși detaliile tehnice suplimentare din dezvăluirea de astăzi sunt foarte utile, dacă privim imaginea de ansamblu, este dificil să interpretăm această dezvăluire ca fiind mai puțin decât un efort fățiș de a împiedica lansarea Snapdragon X (nu că Qualcomm nu s-a lăudat și cu SDX în ultimele 7 luni). Ceea ce, dacă nu altceva, demonstrează starea actuală tumultoasă a pieței procesoarelor pentru laptopuri și faptul că Intel nu este nici pe departe atât de sigur pe poziția sa cum a fost în mod tradițional.

Și, odată ce am lămurit acest aspect, să trecem la partea esențială a anunțului făcut de Intel.

Lacul Lunar: Noua arhitectură axată pe eficiență energetică și inteligență artificială

Încă de când a fostdemonstrată inițial de Intel în toamna anului trecut, compania a promovat Lunar Lake ca fiind un procesor mobil foarte eficient. Și aceasta rămâne povestea și astăzi. Succesorul de mică putere al lui Meteor Lake, Lunar Lake este al doilea procesor de masă de tip “tilt” al Intel și va vedea Intel aducând la bătaie noi arhitecturi CPU și GPU într-o îmbunătățire iterativă față de Meteor Lake.

Și, deși Intel nu renunță încă la Meteor Lake, după standardele Intel, acesta va avea o durată de viață relativ scurtă. Din perspectiva unei foi de parcurs la nivel înalt, revoluționarul cip cu plăci de tip “tile” a întârziat și, în consecință, pe măsură ce Intel Foundry lucrează pentru a recupera decalajul prin strategia de fabricație 5 Noduri în 4 ani (5N4Y), Intel nu va aștepta pentru a scoate următoarele cipuri. Nu poate; nu cu AMD și acumQualcommambele depunând eforturi serioase pentru a reduce cota de piață mobilă a Intel.

Dezvoltarea pentru Lunar Lake este deja finalizată, Intel susținând că a atins sau a depășit toate obiectivele de producție pentru acest cip. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că Lunar Lake este deja în producție, folosind un design cu trepte B.

Intel se așteaptă să înceapă să livreze SoC-ul către OEM în trimestrul al treilea al acestui an, ceea ce înseamnă că laptopurile finite vor ajunge pe rafturile magazinelor în trimestrul al patrulea – deși în acest moment nu este clar dacă acest lucru va fi la începutul sau la sfârșitul trimestrului. Între timp, Arrow Lake, care va fi destinat atât utilizării pe desktop, cât și pe mobil (ca cip de performanță mai mare), va fi livrat de Intel în trimestrul al patrulea. Ni s-a spus că vom afla mai multe despre planurile Intel în acest domeniu la Computex.

Generații de arhitectură Intel CPU
Alder/Raptor LakeMeteor
Lacul
Lunar
Lacul
Săgeată
Lacul
Pantera
Lacul
Arhitectura P-CoreGolden Cove/
Raptor Cove
Redwood CoveLion CoveLion CoveCougar Cove?
Arhitectura E-CoreGracemontCrestmontSkymontCrestmont?Darkmont?
Arhitectura GPUXe-LPXe-LPGXe2Xe2??
Arhitectura NPUN/ANPU 3720???
Plăci active1 (Monolitic)424??
Procese de fabricațieIntel 7Intel 4 + TSMC N6 + TSMC N5Intel + TSMC?Intel 20A + Mai multIntel 18A
SegmentMobil + DesktopMobilLP MobileHP Mobile + DesktopMobil?
Data lansării (OEM)Q4’2021Q4’2023Q3’2024Q4’20242025

În ciuda tuturor acestor informații, Intel încă nu a confirmat ce procese de fabricație sunt folosite pentru Lunar și Arrow Lake. Ca parte a eforturilor Intel de a se îndrepta și de a separa afacerile Foundry și Products, grupurile de proiectare a cipurilor de la Intel sunt libere în prezent să aleagă orice fabrică doresc – ceea ce înseamnă, în practică, să folosească TSMC pentru a produce unele dintre matrițele lor, așa cum s-a întâmplat cu Meteor Lake. Așadar, rămânem în continuare în întuneric cu privire la ce părți ale cipurilor sunt fabricate și unde.

Pentru previzualizarea de astăzi, Intel folosește aceeași diagramă a matricei Lunar Lake pe care a folosit-o laIntel Vision luna trecută.Aceasta arată un design mai compact, cu 3 plăci – SoC (sus), compute (jos) și o a treia placă goală, care se presupune că este folosită ca siliciu structural. Aceasta reprezintă o scădere față de cele 4 plăci active de pe Meteor Lake.

Având în vedere accentul pus de Intel pe eficiența energetică, nu este surprinzător să vedem mai puține plăci. Chiar și cu distanța foarte scurtă permisă de ambalajul Foveros/EMIB 2.5D, deplasarea datelor în afara unei matrițe rămâne un proces foarte costisitor din punct de vedere energetic, astfel încât păstrarea cât mai mult posibil în interiorul unei matrițe prezintă avantaje energetice semnificative. Acesta este, de asemenea, o parte din motivul pentru care vedem memorie LPDDR5X on-package pentru Lunar Lake, deoarece acest lucru reduce lungimea bus-ului de memorie, făcând în același timp pachetul general SoC + RAM mai compact.

Așa cum era de așteptat, Lunar Lake primește noi arhitecturi P-core și E-core, care reprezintă o evoluție ulterioară a gamei de nuclee pentru procesoarele Intel Cove și Mont. Nucleele P vor fi noua arhitectură Lion Cove, în timp ce nucleele E vor primi succesorul lui Crestmont, Skymont.

Deși Intel nu intră astăzi în detalii amănunțite despre aceste arhitecturi, ceea ce promite este poziționat ca un pas semnificativ mai mare decât ceea ce a oferit Meteor Lake (Redwood Cove/Crestmont), Intel fiind extrem de optimistă în ceea ce privește performanța nucleelor CPU. Atât nucleele P, cât și E-cores vor oferi îmbunătățiri semnificative ale IPC și ale performanței per watt – și chiar dacă aceasta din urmă provine în întregime din îmbunătățiri ale nodurilor de procesare, îmbunătățirile IPC lasă să se întrevadă schimbări interne mai mari.

Notele de subsol ale prezentării Intel confirmă, de asemenea, că cel puțin o configurație SKU pentru Lunar Lake va fi un design 4P + 4E, cu un număr nedezvăluit de nuclee E cu consum redus de energie. Meteor Lake-U, prin comparație, este 2P + 8E + 2LP. Ignorând nucleele LP pentru moment, asta înseamnă că Lunar Lake se va termina cu două nuclee CPU mai puțin în total, dar va primi de două ori mai multe nuclee P. În general, este un design mult mai echilibrat decât designurile cu nuclee E, care sunt foarte puternice, ale Meteor Lake și Alder/Raptor Lake.

De asemenea, cipul mobil va veni cu o nouă arhitectură GPU, Xe2. Aceasta este aceeași arhitectură GPU care va fi prezentă pe viitoarele GPU-uri discrete Battlemage de la Intel.

Detaliile despre Xe2/BM sunt puține, dar cel mai notabil este faptul că implementarea care va intra în Lunar Lake primește nucleele Xe Matrix eXtention (XMX) de la Intel, care au fost o caracteristică a arhitecturii încă de la Alchemist, dar care nu au fost incluse în designul Xe-LPG folosit pentru Meteor Lake. Această schimbare ar trebui să aducă iGPU de la Intel mai aproape de paritatea funcțiilor cu omologii săi de pe desktop, precum și să îi ofere mijloacele de a rula versiunea de înaltă calitate a tehnologiei Intel XeSS de upscaling temporal al imaginilor. Între timp, noul iGPU ar trebui să ofere, de asemenea, o creștere cu 50% a performanțelor grafice raster, pentru o creștere considerabilă a puterii de împingere a pixelilor a cipului de dimensiuni reduse.

Și în această eră a inteligenței artificiale peste tot, ar fi păcat să nu menționăm potențialul AI al nucleelor XMX. Acestea îi oferă lui Lunar Lake încă un bloc de procesare de înaltă performanță pentru a executa calcule în rețele neuronale, cu o performanță așteptată de peste 60 TOPS (INT8).

Lunar Lake primește, de asemenea, o nouă NPU, deși Intel nu a intrat în detalii arhitecturale aici (și nici măcar nu i-a dat un nume). După cum a dezvăluit anterior Intel, NPU Lunar Lake este evaluat pentru un minim de 45 TOPS la precizie INT8, de peste 3 ori mai mult decât NPU-ul de 11 TOPS al lui Meteor Lake. Între timp, se așteaptă ca performanța generală a întregului cip să ajungă la peste 100 TOPS.

În acest moment, Intel, Qualcomm și AMD promovează în același timp sarcinile de lucru cu inteligență artificială ca fiind următorul lucru important și se ceartă pentru a ști cine are (sau va avea) cea mai bună NPU. Intel se așteaptă ca Lunar Lake să fie lider în ceea ce privește performanța brută, dar, de asemenea, împinge destul de tare unghiul software, prezentând setul de instrumente și suportul pentru dezvoltatori. Nimeni din industrie nu pare deosebit de mulțumit de comparațiile TOPS în acest moment (nu în ultimul rând pentru că toți aceiași jucători nu dezvăluie în mod regulat cu ce precizie), dar până când nu apare prima aplicație ucigașă pe care o pot folosi ca un punct de referință semnificativ, vom continua să vedem cifre de randament brut aruncate în jur.

Altfel, ultimul și cel mai mare impuls pe partea arhitecturală a Lunar Lake este eficiența energetică și durata de viață a bateriei. În timp ce Meteor Lake și Alder/Raptor Lake au fost în regulă în aceste departamente, Intel nu a avut un produs care să scoată cu adevărat lucrurile în evidență de la Tiger Lake în 2020. Și toată lumea încă urmărește seria M de la Apple, care se află la a patra iterație. Lunar Lake este un siliciu mobil dedicat, care a fost proiectat în special pentru dispozitive cu consum redus de energie, astfel încât Intel se așteaptă să obțină câștiguri semnificative aici (și să se lupte cu concurența), managerii de produs Intel numindu-l un “moment de transformare pentru consumul de energie x86”.

Mai multe detalii despre modul în care Intel reușește acest lucru urmează să apară, dar o mare parte din acest lucru pare să fie reprezentată de noua matriță SoC și de insula sa de putere redusă. Potrivit Intel, noul cip va îmbunătăți fiecare aspect al eficienței energetice, inclusiv ceea ce este, fără îndoială, cel mai critic aspect pentru ei în acest moment, consumul de energie în inactivitate.

Așteptări de performanță

În cele din urmă, Intel publică un scurt set de diapozitive de performanță pentru Lunar Lake, în care prezintă așteptările privind performanța și durata de viață a bateriei față de ei înșiși, precum și față de AMD și Qualcomm. Având în vedere că laptopurile celor din urmă nu au fost încă livrate, toate acestea trebuie luate cu mai multe boabe de sare, deoarece lucrurile se pot schimba și se schimbă în timp. Dar, deocamdată, avem diapozitive de performanță pentru a ne lupta cu alte diapozitive de performanță.

Trebuie remarcat faptul că notele de subsol ale Intel indică faptul că au testat sisteme Lunar Lake atât la 17W, cât și la 30W (puterea completă a cipului, inclusiv DRAM). Deși, în afară de afirmațiile privind performanța grafică, Intel nu a precizat clar ce configurație TDP a fost utilizată pentru fiecare test. Așa că, deocamdată, presupunem că totul este cu Lunar Lake la 30W, dacă nu se specifică altfel.

Subliniind temele de astăzi, Intel se îndreaptă direct spre o comparație a performanțelor Qualcomm AI, susținând că își poate bate vecinii din sud cu 40% în Stable Diffusion 1.5 rulând pe editorul foto GIMP. Unul dintre benchmark-urile preferate de Qualcomm, Intel raportează că acest lucru este în comparație cu cifrele publicate de Qualcomm. În mod similar, Intel susține că are un avans atât față de Snapdragon X Elite, cât și față de Ryzen 7 8840U de la AMD, pe baza unor estimări de performanță nedivulgate.

În cele din urmă, în ceea ce privește performanța GPU, comparând Lunar Lake de 17W față de Meteor Lake Core 7 165U de 15W, Intel înregistrează o performanță cu 50% mai bună în 3DMark Time Spy, o sarcină de lucru bazată exclusiv pe raster.

Iar pentru consumul de energie, Intel a creat o sarcină de lucru în Microsoft Teams care implică 9 ferestre video cu efecte AI (Windows Studio Effects) suprapuse. Acesta a fost un test măsurat folosind hardware din laboratoarele Intel, astfel încât comparațiile de aici sunt Ryzen 7 7840U și învechitul Snapdragon 8cx Gem 3 de la Qualcomm. Deloc surprinzător, Intel are aici un avantaj, și asta în ciuda handicapului reprezentat de măsurătorile de putere ale pachetului pentru Lunar Lake, care includ memoria, în timp ce Ryzen și Snapdragon nu o fac. Din păcate, Intel nu publică date care să compare consumul de energie al lui Lunar Lake cu cel al lui Meteor Lake.

Lacul Lunar: Dispozitive de vânzare cu amănuntul în trimestrul patru

În concluzie, dezvăluirile de astăzi cu privire la Lunar Lake reprezintă vârful aisbergului – concepute pentru a deschide apetitul – înainte de Computex și nu numai. Având în vedere că Intel va organiza evenimentul Tech Tour la sfârșitul acestei luni, iar câteva zile mai târziu va susține un discurs la Computex, Intel va oferi mult mai multe detalii în scurt timp – la fel ca și restul competitorilor săi, de altfel.

Dincolo de aceste evenimente, Intel intenționează să înceapă să livreze procesoarele Lunar Lake către producătorii de echipamente originale în al treilea trimestru al acestui an. Astfel, laptopurile vor fi scoase pe piață în T4, exact la timp pentru importanta perioadă de sărbători.

Leave a Reply