Intel abordează problemele de instabilitate ale Desktop Raptor Lake: defecte de tensiune excesivă din microcod, Fix vine în august

Ceea ce a început anul trecut ca o mână de rapoarte privind instabilitatea cipurilor desktop Raptor Lake de la Intel a devenit, în ultimele câteva luni, o saga mult mai mare. Confruntându-se cu cea mai mare problemă de instabilitate a cipurilor clienților din ultimele decenii, Intel a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a descoperi cauza principală a problemei și pentru a o remedia, pe măsură ce reclamațiile privind cipurile deteriorate s-au acumulat și zvonurile au circulat în mijlocul tăcerii din partea Intel. Dar, în cele din urmă, se pare că ultima saga Intel este pe cale să se încheie, deoarece astăzi compania a anunțat că a găsit cauza problemei și va lansa un microcod fix luna viitoare pentru a o rezolva.

Oficial, Intel lucrează la identificarea cauzei problemelor de instabilitate ale desktop-ului Raptor Lake cel puțin din luna februarie a acestui an, dacă nu mai devreme. Între timp, au descoperit câțiva factori corelativi – spunând furnizorilor de plăci de bază săsă nu mai utilizeze setări de putere ridicole pentru configurațiile lor din fabrică, și găsirea unuieroare legată de tensiune în eTVB (Enhanced Thermal Velocity Boost)– dar niciunul dintre acești factori nu a fost dovada care a declanșat toate aceste evenimente. Toate acestea îl lăsaseră pe Intel să continue să caute cauza principală în privat și o mulțime de tăceri stânjenitoare pentru a umple golurile în public.

Dar se pare că căutarea Intel a ajuns în cele din urmă la un sfârșit – chiar dacă Intel nu pune încă arma fumegândă la dispoziția publicului. Potrivito nouă actualizare postată pe site-ul web comunitar al societățiiIntel a determinat în cele din urmă cauza principală și are o soluție în lucru.

Conform anunțului companiei, Intel a identificat cauza problemei de instabilitate la “tensiuni de operare ridicate”, care, în esență, provine dintr-un algoritm defectuos în microcodul Intel care a solicitat o tensiune greșită. În consecință, Intel va putea rezolva problema printr-o nouă actualizare a microcodului, care, în așteptarea validării, este așteptată să fie lansată la mijlocul lunii august.

Pe baza unei analize aprofundate a procesoarelor Intel Core de generația a 13-a/14-a pentru desktop care ne-au fost returnate din cauza unor probleme de instabilitate, am stabilit că tensiunea de funcționare ridicată cauzează probleme de instabilitate la unele procesoare de generația a 13-a/14-a pentru desktop. Analiza noastră a procesoarelor returnate confirmă faptul că tensiunea de funcționare ridicată provine de la un algoritm de microcod care duce la solicitări incorecte de tensiune către procesor.

Intel furnizează un patch de microcod care abordează cauza principală a expunerii la tensiuni ridicate. Continuăm validarea pentru a ne asigura că scenariile de instabilitate raportate către Intel cu privire la procesoarele sale Core pentru desktop de generația 13/14 sunt abordate. Intel vizează în prezent jumătatea lunii august pentru lansarea patch-ului către parteneri, după validarea completă.

Intel se angajează să rezolve această problemă cu clienții noștri și solicităm în continuare tuturor clienților care se confruntă în prezent cu probleme de instabilitate la procesoarele lor Intel Core de generația a 13-a/14-a să contacteze Serviciul de asistență pentru clienți Intel pentru asistență suplimentară.
Postul comunității Intel

Și, deși nu există nimic bun pentru Intel cu privire la problemele de instabilitate ale Raptor Lake sau la necesitatea de a le rezolva, faptul că problema poate fi atribuită microcodului (sau cel puțin rezolvată de acesta) este cel mai bun rezultat posibil la care compania ar putea spera. Din întregul spectru de cauze potențiale, microcodul este cel mai ușor de rezolvat la scară largă – actualizările microcodului sunt deja distribuite prin intermediul actualizărilor sistemului de operare, iar toate cipurile de o anumită treaptă (milioane în total) utilizează același microcod. Chiar și o problemă legată de BIOS-ul plăcii de bază ar fi mult mai greu de rezolvat, având în vedere numărul mare de plăci diferite existente, ca să nu mai vorbim de un adevărat defect hardware care ar obliga Intel să înlocuiască și mai multe cipuri decât are deja.

Cu toate acestea, am fi neglijenți dacă nu am observa că microcodul este utilizat în mod regulat pentru a trece peste problemele mai jos în procesor, așa cum am văzut cel mai faimos cuMeltdown/Spectreîn urmă cu mai mulți ani. Așadar, deși Intel atribuie public problema unor erori de microcod, există mai multe straturi ale cepei, și anume procesoarele moderne, care ar putea juca un rol. Din acest punct de vedere, o remediere a microcodului oferă cea mai mică cantitate de informații despre eroare și despre implicațiile asupra performanței în ceea ce privește remedierea acesteia, deoarece microcodul poate fi utilizat pentru a atenua atât de multe probleme diferite.

Deocamdată, însă, Intel se concentrează pe comunicarea faptului că au o soluție și pe stabilirea unui calendar pentru distribuirea acesteia. Problema le-a provocat cu siguranță multă consternare în ultimul an și va continua să facă acest lucru pentru cel puțin încă o lună.

Între timp, am contactat persoanele noastre de contact de la Intel pentru a vedea dacă compania va publica detalii suplimentare cu privire la bug-ul de tensiune și soluția sa. “Tensiuni de operare ridicate” nu este un răspuns foarte satisfăcător în sine și, având în vedere natura fără precedent a problemei, sperăm că Intel va fi în măsură să împărtășească detalii suplimentare cu privire la ceea ce se întâmplă și la modul în care Intel va preveni acest lucru în viitor.

Intel confirmă, de asemenea, că o problemă de fabricare Via Oxidation a afectat primele cipuri Raptor Lake

În legătură cu această știre, Intel a făcut, de asemenea, câteva alte declarații privind instabilitatea cipurilor către presă și public în ultimele 48 de ore, care merită, de asemenea, atenție.

În primul rând, până la analiza oficială a Intel privind cauza principală a problemelor de instabilitate Raptor Lake pentru desktop-uri, o posibilitate care nu a putut fi eliminată la momentul respectiv a fost că cauza principală a problemei a fost un defect hardware de orice fel. Și, deși răspunsul la această întrebare s-a dovedit a fi “nu”, există și un “dar” destul de important.

După cum se pare, Intela făcutau un defect de fabricație timpuriu în versiunea îmbunătățită a nodului procesului Intel 7 utilizat pentru a construi Raptor Lake. Potrivito postare făcută de Intel pe Reddit în această după-amiază, o “problemă de fabricație prin oxidare” a fost abordată în 2023. Cu toate acestea, în ciuda sincronizării suspecte, potrivit Intel, acest lucru este separat de problema microcodului care a generat probleme de instabilitate cu procesoarele desktop Raptor Lake până în prezent.

Răspuns scurt:Putem confirma că a existat o problemă de fabricație prin oxidare (rezolvată în 2023), dar nu este legată de problema instabilității.

Răspuns lung:Putem confirma că problema de fabricație via Oxidation a afectat unele procesoare desktop Intel Core 13th Gen timpurii. Cu toate acestea, problema a fost cauzată de rădăcină și abordată cu îmbunătățiri de fabricație și ecrane în 2023. De asemenea, am analizat-o din rapoartele de instabilitate privind procesoarele desktop Intel Core 13th Gen, iar analiza de până acum a stabilit că doar un număr mic de rapoarte de instabilitate pot fi conectate la problema de fabricație.

În ceea ce privește problema instabilității, furnizăm un patch de microcod care abordează expunerea la tensiuni ridicate, care este un element cheie al problemei instabilității. În prezent, validăm patch-ul de microcod pentru a ne asigura că problemele de instabilitate pentru generațiile 13/14 sunt rezolvate.
Intel Reddit Post

În cele din urmă, Intel spune că a detectat problema la timp și că doar un număr mic de Raptor Lake au fost afectate de defectul de fabricație prin oxidare. Acest lucru nu va veni ca o consolare pentru proprietarii Raptor Lake care sunt deja îngrijorați de problema instabilității, dar, dacă nu altceva, este util faptul că problema este documentată public. De obicei, acest tip de probleme de început nu sunt menționate, deoarece chiar și în cele mai bune scenarii, unele cipuri cedează în mod inevitabil prematur.

Din păcate, dezvăluirea Intel nu oferă detalii suplimentare cu privire la problemă sau la modul în care aceasta se manifestă dincolo de instabilitatea ulterioară. Deși, în cele din urmă, la fel ca în cazul problemei legate de tensiunea microcodului, soluția pentru orice cipuri afectate va fi să le RMA cu Intel pentru a obține un înlocuitor.

Laptopurile nu sunt afectate de problema Raptor Lake Microcode

În cele din urmă, înainte de cele două declarații anterioare, Intel a publicat, de asemenea, o declarație pentruTendințe digitaleși alte câteva site-uri de tehnologie în weekend, ca răspuns la acuzațiile că Intel 13thgenerația de procesoare mobile Core au fost, de asemenea, afectate de ceea ce știm acum că este defectul microcodului. În declarație, Intel a respins aceste afirmații, afirmând că cipurile pentru laptopuri nu au suferit de aceeași problemă de instabilitate.

Intel are cunoștință de un număr mic de rapoarte privind instabilitatea procesoarelor mobile Intel Core 13th/14th Gen. Pe baza analizei noastre aprofundate a problemelor de instabilitate raportate cu privire la procesoarele Intel Core 13th/14th Gen pentru desktop, Intel a stabilit că produsele mobile nu sunt expuse la aceeași problemă. Simptomele raportate pe sistemele mobile de generația 13/14 – inclusiv blocarea și blocarea sistemului – sunt simptome comune care provin dintr-o gamă largă de potențiale probleme software și hardware. Ca întotdeauna, dacă utilizatorii întâmpină probleme cu laptopurile lor cu procesor Intel, îi încurajăm să contacteze producătorul sistemului pentru asistență suplimentară.
Reprezentant Intel la Digital Trends

În schimb, Intel a atribuit toate problemele de instabilitate ale laptopurilor unor probleme tipice de hardware și software – susținând, în esență, că nu s-au confruntat cu probleme ridicate de instabilitate. Nu este clar dacă această declarație ține cont de problema de fabricație prin oxidare (în mare parte pentru că nu toate 13thGen Core Mobile sunt Raptor Lake), dar acest lucru este în concordanță cu declarațiile Intel de la începutul acestui an, care au citat întotdeauna în mod explicit problemele de instabilitate ca fiind probleme de desktop.

Leave a Reply