GEEKOM A7 mini-PC Review : Phoenix Premium într-un pachet compact 4×4

Introducerea modelului Intel NUC la începutul anilor 2010 a dat startul tendinței privind factorul de formă ultra-compact (UCFF) pentru sistemele desktop. Procesoarele cu TDP-uri cuprinse între 6 și 15 W au constituit coloana vertebrală a acestui segment în primii ani. Apariția TDP-urilor configurabile pentru procesoarele notebook-urilor a determinat unii furnizori să introducă sisteme UCFF cu procesoare TDP obișnuite de 45 W (deși în modul cTDP-down).

RECOMANDAT, marca privată aShenzhen Jiteng Network Technology Co., a apărut ca un furnizor popular de sisteme UCFF în ultimii doi ani. După ce a început cu sisteme bazate pe procesoare mai vechi, compania a trecut la introducerea de unități care să poarte cele mai noi și cele mai bune atât de la AMD, cât și de la Intel. De asemenea, compania a inovat și în ceea ce privește factorul de formă, cu plăci compacte mai mici decât cele tradiționale de 4 “x4” din clonele NUC. Site-ulRECOMANDAT A7este un astfel de sistem bazat pe gama Phoenix de la AMD.

Sistemul este disponibil în două configurații – una cu Ryzen 7 7840HS, iar cealaltă cu Ryzen 9 7940HS. Ambele vin cu 32GB de DRAM, dar primul este livrat la pachet cu un SSD de 1TB, în comparație cu cel de 2TB din cel de-al doilea. Compania ne-a trimis configurația emblematică pentru a o supune rutinei noastre de evaluare a sistemelor de calcul cu factor de formă mic. Această recenzie explorează profilul de performanță și propunerea de valoare a sistemului, împreună cu o discuție despre compromisurile implicate de înghesuirea unui procesor puternic de notebook în interiorul unui sistem mai mic decât NUC-ul tradițional.

Introducere și impresii despre produs

Zilele desktopurilor voluminoase sunt numărate pentru multe cazuri de utilizare, acestea fiind înlocuite de sistemele cu factor de formă mic (SFF). Creșterea rapidă a acestui segment a dus la apariția multor furnizori asiatici care se concentrează pe aceste sisteme. Compania-mamă a GEEKOM,Shenzhen Jiteng Network Technology Co., Ltd., este un OEM / ODM pentru sisteme de calcul cu factor de formă mic. Compania produce atât sisteme bazate pe Intel, cât și pe AMD. Marca privată a început cu câteva sisteme entry-level (cum ar fiMiniAir 11) , dar de atunci s-a diversificat pentru a introduce mașini cu procesoare de ultimă generație. Am avutrevizuitsistemul Mini IT13 al companiei de anul trecut, care se bucură de faima de a fi primul PC UCFF care a fost livrat cu un procesor Intel Core i9. În ceea ce privește AMD, compania a lansat, de asemenea, mini-PC-ul A7 bazat pe Phoenix la câteva luni după intrarea pe piață a Mini IT13.

GEEKOM a trimis configurația emblematică A7 pentru analiză. AMD Ryzen 9 7940HS din sistemul de analiză A7 are opt nuclee Zen 4 de înaltă performanță, cuplate cu un GPU integrat Radeon 780M premium bazat pe arhitectura RDNA3. În comparație cu tradiționalele 117 mm x 112 mm x 37 mm ale NUC-urilor subțiri și ale clonelor sale, GEEKOM A7 prezintă un aspect mai compact cu o carcasă de 112 mm x 112 mm x 37 mm, fără a face rabat de la gama de porturi disponibile. Exteriorul din aluminiu periat îi conferă, de asemenea, un aspect premium.

Pachetul GEEKOM pentru A7 este spartan – unitatea principală este însoțită de un card de bun venit, un ghid de instalare, un cablu HDMI și un adaptor AC relativ compact de 120W (19V @ 6,32A) marca FSP cu un cablu de alimentare specific pentru fiecare zonă geografică. Interesant este faptul că nu există niciun suport de montare VESA furnizat împreună cu unitatea (spre deosebire de alte sisteme GEEKOM pe care le-am analizat anterior).

Sistemul este echivalent cu NUC-urile subțiri în ceea ce privește suportul pentru periferice. Nu există suport pentru o unitate internă de 2,5″, dar există o mare varietate de porturi I/O disponibile – inclusiv un slot pentru cititor de carduri SD UHS-II de dimensiuni normale pe lateral. GEEKOM nu vinde versiuni barebones ale A7. Sunt furnizate un SSD, DRAM și o copie preinstalată a Windows 11 Pro. În conformitate cu natura premium a Ryzen 9 7940HS, configurația cu acest procesor include un SSD de 2TB și 32GB de RAM.

În ciuda dimensiunilor mai mici, designul plăcii și al șasiului sunt destul de simple și similare cu cele ale NUC-urilor.

Sloturile DDR5 SODIMM și sloturile pentru SSD Gen4 x4 M.2 de pe placa de bază sunt preumplute în configurațiile GEEKOM. Modulul WLAN / BT M.2 2230 se află sub slotul NVMe SSD (similar cu NUC-urile obișnuite). Accesul la acestea se obține prin îndepărtarea șuruburilor de sub picioarele de cauciuc de pe partea inferioară din plastic. Antena WLAN este fixată pe acesta, așa cum se arată în imaginea de mai jos.

Sub rama de plastic se află o placă metalică cu o plăcuță termică atașată, care este poziționată direct deasupra slotului M.2 2280. Aceasta ar trebui să fie capabilă să gestioneze destul de bine sarcina termică a SSD-urilor Gen 4 fără DRAM și vom evalua acest lucru mai jos în această analiză.

Am constatat că a fost o mică provocare să reconectăm în siguranță coada neagră la modulul WLAN / BT după procesul de “demontare” de mai sus (din cauza dimensiunilor sistemului și a lungimii cozii). Vă sugerăm cu tărie să nu mergeți pe calea dezasamblării pentru înlocuirea SSD / DRAM decât dacă este absolut esențial.

Specificațiile complete ale eșantionului de revizuire sunt prezentate în tabelul de mai jos. Ryzen 9 7940HS are un TDP sugerat de 35 – 54W. După cum vom vedea în investigația detaliată a caracteristicilor termice într-o secțiune ulterioară, factorul de formă al sistemului și soluția termică de tip notebook restricționează funcționarea procesorului într-un mod cTDP de 35W în condiții de încărcare susținută.

GEEKOM A7 Specificații
(conform testului)
ProcesorAMD Ryzen 9 7940HS
Zen 4 (Phoenix) 8C/16T, 4.0 – 5.2 GHz
TSMC 4nm, 16MB L3, 35-54W
TDP maxim / țintă: 54W / 35W
MemorieCrucial CT16G56C46S5.M8G1 DDR5-5600 SODIMM
2×16 GB

 

GraficăGrafică AMD Radeon 780M (RDNA3) – integrată
(12 unități de comandă la 2,8 GHz)
Unitate de disc(e)Acer SSD N5000
(2 TB; M.2 2280 PCIe 4.0 x4 NVMe;)
(3D TLC NAND; controler Maxio MAP1602 DRAM-less)
Rețea1x 2,5 GbE RJ-45 (Realtek RTL8125)
MediaTek MT7922 Wi-Fi 6E (2×2 802.11ax – 1,8 Gbps) / Bluetooth 5.2
AudioRealtek ALC269 (mufă audio de 3,5 mm în față)
Audio digital cu suport pentru bitstreaming prin HDMI și Type-C
Video2x HDMI 2.0 (4Kp60)
2x Display Port 1.4 peste USB4 Type-C și USB 3.2 Gen 2 Alt-Mode (5Kp30)
Diverse porturi I/O2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A (față)
1x USB 3.2 Gen 2 Type-C cu modul DP-Alt (spate)
1x USB 3.2 Gen 1 tip A (spate)
1x USB 2.0 tip A (spate)
1x USB4 Type-C (spate) (până la 40 Gbps)
1x slot SDXC UHS-II (lateral)
Sistem de operareWindows 11 Enterprise (22631.3527)
Stabilirea prețurilor(Prețuri de stradă la 30 maith, 2024)
SUA$799(așa cum este configurat, cu sistem de operare)
Specificații completeGEEKOM A7 Specificații

În secțiunea următoare, vom examina configurația sistemului și vom face o analiză detaliată a platformei.

Leave a Reply