Frore face o demonstrație a răcitorului AirJet cu stare solidă în acțiune: Îmbunătățirea semnificativă a performanțelor laptopului și a SSD-ului

În ultimele luni, Frore Systems a făcut furori cu tehnologia sa de răcire a aerului fără ventilator cu stare solidă. Site-ulAirJet, așa cum a ajuns să fie numit, a fost prezentat anterior la CES în acest an; iar pentru Computex, compania a revenit cu o nouă rundă de demonstrații.

În cadrul expoziției, Frore a organizat o serie de demonstrații într-un showroom destul de mare. Compania dorește să se adreseze unei game largi de produse, de la tablete la notebook-uri și PC-uri mici, precum și la tablete încorporate. Dar au existat două prezentări în special care mi-au atras imediat atenția: un Samsung Galaxy Book cu și fără AirJet de la Frore și un SSD Sabrent de 8 TB într-o carcasă externă.

Samsung Galaxy Book 2 Pro este un notebook ultra-subțire care este răcit în mod normal de un ventilator care, după cum susține Flore, nu își face treaba cum trebuie. Potrivit companiei, laptopul de serie are o capacitate de răcire suficientă doar pentru a susține 12W căldură/energie înainte de a atinge Tmax, în timp ce o versiune modernizată cu AirJet de la Frore instalat îi permite să mențină o funcționare stabilă la 16W – și, în consecință, să ofere o performanță mai mare. În ceea ce privește rezultatele Cinebench R23 multi-threaded, vorbim de 5330 de puncte pentru notebook-ul modificat, față de 4255 pentru Galaxy Book 2 Pro din dotare.

Cazurile potențiale de utilizare a tehnologiei de răcire pe bază de semiconductori AirJet de la Frore Systems nu se limitează la procesoare. După cum am menționat anterior, compania face, de asemenea, o demonstrație a AirJet Mini pe SSD-uri Sabrent de 8TB în carcase externe Orico, demonstrând avantajul răcitorului activ și silențios față de răcirea pasivă. Unitatea răcită pasiv a ajuns la 62°C și s-a stabilizat la 1.320 MB/s din cauza limitării termice. În schimb, unitatea răcită cu AirJet a menținut o temperatură de 42°C și a atins o performanță considerabil mai mare de 3.016 MB/s.

Potrivit lui Frore, această îmbunătățire semnificativă atât în ceea ce privește temperatura, cât și performanța a determinat deja un important furnizor extern de SSD să adopte tehnologia AirJet pentru a îmbunătăți performanța unităților sale. Din păcate, Frore nu dă niciun nume, afirmând doar că este vorba de un “nume mare”.

Acum, răcitoarele AirJet Mini și Mini Slim de la Frore pot disipa până la 5W de putere fiecare și pot fi combinate în blocuri mai mari de până la 5 răcitoare (vorbim despre soluții anunțate, din punct de vedere tehnologic ar putea fi mai mari, dar aceasta este o cu totul altă discuție). Așadar, tehnologia are anumite limitări de scalabilitate care o fac să fie mai potrivită pentru dispozitive cu putere mai mică. Cu toate acestea, eliminarea a 25W de energie termică dintr-un laptop modern fără ventilator poate face o diferență uriașă în performanța acestor dispozitive răcite în mod normal pasiv.

Desigur, obiectivul principal al acestor demonstrații Computex este mult mai mult decât prezentarea AirJets în fața publicului; Frore ar dori cu adevărat să încheie un contract pentru soluția sa de răcire pe bază de semiconductori cu un furnizor important de PC-uri (de exemplu, Apple, Samsung etc.). Deși, pentru a face acest lucru, Frore trebuie să treacă testele de calificare și să asigure disponibilitatea produselor sale, lucru la care compania spune că lucrează în prezent. Între timp, din punct de vedere al performanțelor, mai ales având în vedere dimensiunile lor, AirJets arată foarte impresionant.

Leave a Reply