Ieșind din vremurile întunecate care au precedat lansarea arhitecturii CPU Zen de la AMD în 2017, să spunem că AMD a schimbat lucrurile în jurul valorii de Zen ar fi o subestimare. Încă de când AMD a lansat primele procesoare Ryzen și EPYC bazate pe Zen pentru computere client și server, a câștigat în mod constant cotă de piață x86, crescând de la un jucător mărunt la un rival respectabil pentru Intel (și totul pe seama Intel).
Primul trimestru al acestui an nu a făcut excepție, potrivitCercetare privind mercurul, în condițiile în care compania a atins cote unitare record pe piețele de procesoare x86 pentru desktop și servere x86 datorită succesului produselor sale pentru clienți din seria Ryzen 8000 și 4thGenerația de procesoare EPYC.
“Mercury a remarcat în raportul său pentru primul trimestru că AMD a câștigat o cotă semnificativă de venituri din servere și clienți, determinată de cererea în creștere pentru procesoarele din seria 4th Gen EPYC și Ryzen 8000”, se arată într-un comunicat al AMD.
PC-uri desktop: AMD atinge cea mai mare cotă de piață din ultimii peste un deceniu
Desktop-urile, în special cele de tip DIY, au fost întotdeauna cea mai puternică piață a AMD. După ce compania și-a lansat procesoarele Ryzen în 2017, și-a dublat prezența în domeniul desktopurilor în doar trei ani. Dar în ultimii ani, compania a trebuit să prioritizeze producția de procesoare mai scumpe pentru centrele de date, ceea ce a dus la o oarecare erodare a cotelor sale de piață pentru desktop-uri și dispozitive mobile.
Pe măsură ce compania și-a asigurat mai multe capacități la TSMC, a început să crească treptat producția de procesoare pentru desktop-uri. În al patrulea trimestru al anului trecut, a introdus procesoarele Ryzen 8000/Ryzen 8000 Pro bazate pe Zen 4 pentru desktop-uri de masă, care s-au dovedit a fi destul de populare în rândul producătorilor de PC-uri.
Ca urmare a acestui fapt și a altor factori, AMD a crescut vânzările unitare ale procesoarelor sale desktop cu 4,7% de la an la an în T1 2024, iar cota sa de piață a ajuns la 23,9%, ceea ce reprezintă cea mai mare cotă de piață a procesoarelor desktop pe care compania a deținut-o în peste un deceniu. Este interesant faptul că AMD nu atribuie succesul său pe segmentul desktop unui anumit produs sau familie de produse, ceea ce implică faptul că există mai mulți factori în joc.
PC-uri mobile: O ușoară scădere pentru AMD pe fondul creșterii Intel Meteor Lake
AMD și-a recâștigat treptat cota în interiorul laptopurilor de aproximativ 1,5 ani, iar vânzările procesoarelor sale Ryzen 7040-series bazate pe Zen 4 au fost destul de puternice în T3 2023 și T4 2023, când cota unitară a companiei a crescut la 19,5% și, respectiv, 20,3%, pe măsură ce platformele pentru laptopuri bazate pe AMD au crescut. În schimb, mașinile Intel cu motoare Core Ultra “Meteor Lake” au început să ajungă pe rafturile magazinelor abia în T4’23, ceea ce a afectat vânzările procesoarelor sale pentru laptopuri.
În primul trimestru, cota unitară a AMD pe piața procesoarelor pentru notebook-uri a scăzut la 19,3%, în scădere cu 1% în mod secvențial. Între timp, compania a demonstrat totuși o creștere semnificativă a cotei unitare de 3,1% de la an la an și o creștere a cotei de venituri de 4%, ceea ce semnalează creșterea prețului mediu de vânzare al celor mai recente procesoare Ryzen de la AMD pentru PC-uri mobile.
PC-uri client: Câștig ușor pentru AMD, pierdere mică pentru Intel
În general, Intel a rămas forța dominantă în vânzările de PC-uri client în primul trimestru al anului 2024, cu o cotă de piață de 79,4%, lăsând 20,6% pentru AMD. Acest lucru nu este deosebit de surprinzător, având în vedere cât de puternică și de diversă este gama de produse client a Intel. Chiar și cu un succes continuu, va fi nevoie de ani de zile pentru ca AMD să crească vânzările cu suficient de mult pentru a răsturna complet piața.
Dar AMD a câștigat de fapt o cotă de 0,3% pe secvență și o cotă de 3,6% de la an la an. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că ponderea veniturilor AMD pe piața PC-urilor client este semnificativ mai mică decât ponderea unitară (16,3% față de 20,6%), astfel încât compania este încă oarecum limitată la vânzarea mai multor procesoare de buget și mai puține procesoare premium în general. Dar compania a înregistrat totuși un câștig puternic de 3,8% din primul trimestru 2023, când cota sa de venituri era de aproximativ 12,5% pe fondul unei cote unitare de 17%.
Servitori: AMD pune mâna pe încă o bucată de piață
Procesoarele pentru centre de date EPYC de la AMD sunt, fără îndoială, bijuteria coroanei din gama de produse CPU a companiei. În timp ce cota de piață a AMD pe segmentul desktopurilor și laptopurilor a fluctuat în ultimii ani, compania și-a consolidat în mod constant prezența pe segmentul serverelor, atât în ceea ce privește numărul de unități, cât și în ceea ce privește veniturile pe piața extrem de profitabilă (și profitabilă) a serverelor.
În primul trimestru din 2024, cota unitară a AMD pe piața procesoarelor pentru servere a crescut la 23,6%, un câștig de 0,5% în mod secvențial și un câștig masiv de 5% de la an la an, determinat de creșterea platformei bazate pe procesoarele AMD 4thGenerația de procesoare EPYC. Cu o cotă de piață de 76,4%, Intel continuă să domine în domeniul serverelor, dar este evident că AMD este din ce în ce mai puternic.
Cota de venituri a AMD pe piața serverelor x86 a ajuns la 33%, în creștere cu 5,2% de la an la an și cu 1,2% față de trimestrul precedent. Acest lucru semnalează faptul că firma câștigă tracțiune pe mașinile scumpe cu procesoare avansate. Ținând cont de faptul că, deocamdată, Intel nu are rivali direcți pentru procesoarele cu 96 și 128 de nuclee ale AMD, nu este de mirare că AMD s-a descurcat atât de bine crescând cota de piață a serverelor.
“Așa cum am menționat în timpul apelului nostru privind câștigurile din primul trimestru, vânzările de procesoare pentru servere au crescut de la an la an, datorită creșterii adoptării de către întreprinderi și a extinderii implementărilor cloud”, a declarat AMD într-un comunicat.