Laptopurile sunt echipamente compacte, mobile, practice si performante, insa tocmai aceste caracteristici le fac fragile. In timp acestea se deterioreaza, putand aparea probleme la cipul video, chipul northbridge sau southbridge de pe placa de baza, ajungandu-se la dezlipirea partiala a acestora de pe placa de baza.
Care sunt simptomele care indica probleme cu cipul video?
Atunci cand laptopul are probleme cu cipul video, acesta fie nu se aprinde, fie se aprinde insa afiseaza dungi pe display sau afiseaza imagine distorsionata. Unele procesoare (CPU), procesoare video (GPU), module de memorie ram si chipset-uri sunt circuite integrate BGA. In functie de modalitatea de utilizare a dispozitivului pe acestea pot aparea fisuri microscopice la nivelul contactelor, provacand functionarea incorecta a integratului.
Operatiunea de reballing
Operatiunea de reballing consta in dezlipirea cipului defect de pe placa de baza la temperaturi inalte, inlaturarea profilului de bile de fludor, aplicarea unui strat nou de bile si relipirea cipului pe placa de baza. In service-ul Artcore Computers detinem statie BGA cu infrarosu speciala pentru aceasta interventie tehnica, acest tip de operatiune facandu-se de catre personalul tehnic specializat.
Operatiunea de reflow
Procedura numita reflow este o alternativa pentru repararea cipului video, aceasta presupune reincalzirea cipului, acesta relipindu-se datorita temperaturilor mari. Prin aceasta operatiune se reconstruiesc lipiturile dintre cip si placa de baza cu cositorul existent. Daca la operatiunea de reballing veti avea 3 luni garantie in service-ul Artcore Computers, la cea de reflow nu se da garantie, clientul beneficiind doar de proba de functionare efectuata dupa interventie.
Daca ar fi sa recomandam una dintre cele doua operatiuni, va sugeram sa optati pentru cea de reballing atunci cand contactele imperfecte fac integratul sa nu functioneze corect, acest proces fiind unul controlabil in toate fazele sale.