HDMI 2.1. Viitorul standard video

Forumul HDMI a anunțat la începutul acestui an specificațiile pentru noul standard HDMI 2.1 în cadrul CES 2017, ceea ce se înseamnă că o să avem într-un final suport pentru formatele 4K, 8K și chiar 10K la un refresh de 120Hz. Aceste noi rezoluții necesită înlocuirea vechiului cablu cu unul 48G care va putea fi folosit, totuși, pentru formatele HDMI mai vechi.

cablu HDMI 2.1
HDMI 2.1 cable

De asemenea, este introdus și suport pentru ‘dynamic HDR‘ care ar trebui să asigure o rendare la o rezoluție dinamică în funcție de încărcare.

Ceea ce atrage totuși atenția este tehnologia ‘Game Mode VRR‘ care se aseamănă foarte mult cu tehnologiile G-sync de la Nvidia și FreeSync de la AMD folosite la monitoare. Această nouă tehnologie oferită odată cu HDMI 2.1 ar trebui să ofere rate de refresh variabile care să permită procesoarelor grafice să afișeze imaginile în momentul în care acestea sunt disponibile pentru o experiență mult mai fluidă, cu mai multe detalii și cu reducerea lagului și a efectului de frame-tearing (ruperea imaginii datorată suprapunerii incorecte a două frame-uri). Această tehnologie va fi disponibilă atât pentru PC, cât și pentru console.

Game Mode VRR ce va fi implementat odată cu HDMI 2.1 ar trebui, cel puțin în teorie, să elimine efectul frame-tearing care apare de obicei când este dezactivată tehnologia V-sync (atât pe PC, dar și pe console). Asta nu înseamnă că o să scăpăm de limitări artificiale de 30Fps sau 60 Fps deoarece aceste limitări țin de dispozitivul de display (tv sau monitor) care trebuie să suporte tehnologia. Deci este de așteptat ca mai întâi producătorii de display-uri să adopte această tehnologie la nivel de hardware deoarece, în principiu, am putea să ne bucurăm de calitate 4K folosind și vechiurile cabluri HDMI printr-un update de soft.

Adoptarea tehnologiei ține în momentul de față de modul în care producătorii de display-uri o să implementeze noul standard, dar mai ales când și la ce prețuri.