Resetare BIOS

Resetare bios

Biosul reprezinta un software, care face legatura intre partea hardware si sistemul de operare; stabilind cum functioneaza calculatorul ca un tot unitar. Biosul permite, pe langa verificarea componentelor interne ale sistemului si configurarea acestora, si schimbarea anumitor parametrii.
Modificarea unor parametrii din bios, poate face ca sistemul sa ajunga instabil sau sa nu mai fie asa performant cum a fost conceput, in cazul din urma fiind necesar sa se restabileasca parametrii alterati fie la o alta stare, fie la starea optima. Sunt doua modalitati prin care setarile de bios pot fi aduse la parametrii optimi.

resetare bios

1. Resetare bios utilizand o optiune a biosului

In cazul in care se poate accesa biosul, resetarea se face pe baza unei setari prezente in bios. Pentru resetare se intra in bios si se cauta optiunea prin care setarile sa fie restabilite la patrametrii optimi; de obicei aceasta este prezenta langa optiunile de iesire din bios, sub denumirea de ”Load Optimal Defaults”/”Load Setup Defaults”/”Load optimizated defaults”/”Load bios defaults”. Apasa enter pe optiune si confirma resetarea.

resetare bios

Dupa ce a fost confirmata resetarea, se va reporni calculatorul cu valorile biosului la parametrii normali, iar atunci se poate sti cu exactitate care sunt eventualele probleme care se pot ivi din cauza unei proaste configurari, sau a unor defecte a componentelor fizice care au fost conditionate de partea software.

2. Resetare bios prin intreruperea alimentarii cu energie

Cipul de memorie in care se afla biosul nu poate fi rescris, insa setarile care sunt aplicate biosului se pot modifica prin intermediul unui alt cip numit CMOS care este alimentat constant cu energie electrica cu o baterie interna, aceeasi care face ca ceasul sistemului sa functioneze chiar si in lipsa alimentarii cu energie, data si ora fiind permanent actualizate.
Atunci cand se intrerupe alimentarea cu energie a memoriei CMOS, se pierd setarile efectuate in Bios, fapt care duce atunci cand porniti urmatoarea data calculatorul, ca biosul sa utilizeze si sa rescrie in memoria CMOS setarile optimale sau prefixate de producator. De asemenea, acest mod se permite sa se elimine si parola de intrare in Bios, atunci cand aceasta exista sau a altor setari de securitate. Atunci cand se face intreruperea temporara a sursei de energie se urmeaza etapele: – se scoate cablu de alimentare din calculator
– se inlatura panoul carcasei calculatorului care asigura accesul la placa de baza
– se localizeaza bateria interna
– se scoate cu ajutorul unei surubelnite bateria, se asteapta cateva minute, dupa care se reintroduce bateria si se porneste sistemul.
Dupa acest demers, calculatorul va porni cu setarile standard, inclusiv cu data si cu ora resetate la data fabricarii placii de baza. Daca sistemul avea o parola de utilizator sau de sistem setata din bios, acestea au fost eliminate. Pentru problemele legate de resetarea biosului sau orice alta defectiune a laptopului dumneavoastra, nu ezitati sa apelati la serviciile Artcore Computers, service specializat de laptopuri si calculatoare Iasi.